Translate

Bu Blogda Ara

Hüzünlü Buluşma

Hüzünlü Buluşma

Mübadele anlaşması gereğince 1914 yılında Türkiye den Yunanistan ın Girit adasına giden bir aileden Malvina Sfiga ile Girit ten Kuşadası nın Davutlar beldesine taşınan bir ailenin bireyi Yunus Çengel in buluşması hüzünlü bir ortamda gerçekleşti.


Mübadele anlaşması gereğince 1914 yılında Türkiye’den Yunanistan’ın Girit adasına giden bir aileden Malvina Sfiga ile Girit’ten Kuşadası’nın Davutlar beldesine taşınan bir ailenin bireyi Yunus Çengel’in buluşması hüzünlü bir ortamda gerçekleşti.

Türkiye’ye sık sık gelen ve Girit Alaçatı’lılar Derneğinin başkanlığını yapan Malvina Sfiga ile Davutlar Giritliler Derneği Başkanı Yunus Çengel, Davutlar’da buluştu. Bir Restoranda yıllar önce Girit’ten göç etmiş cümbüş ustası Hüseyin Yorulmaz’ın Yunanca şarkılarını dinleyen Sfiga ile Çengel, ataları ve mübadele yıllarıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Çengel ve ailesini evinde ziyaret eden Sfiga burada bir sürpriz ile karşılaştı. Yine Girit’ten göç etmiş, ancak Girit yöresinin tüm manilerini bilen Mavro lakaplı Hüseyin Yıldız’la mani atıştırdı. Geç saatlere kadar süren mani atışmasının sonunda göz yaşlarını tutamayan Malvina Sfiga “insan ne kadar geçmişi unutmak istese, ne kadar acılar küllense de bir yerde bir nokta kalıyor. Eski defterleri, tarihin kanlı sayfalarını kapayalım. Yeni bir sayfa açıp dostluk ve barışı getirelim. Keşke atalarımızın yaşadıkları hiç yaşanmamış olsa”dedi.

Girit Alaçatı’lılar Derneği Başkanı Malvina Sfiga’yı evinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Yunus Çengel’de “yıllar sonra atalarımın kültürünü, manilerini evimin duvarlarında çınlatan, bana ve aileme bu mutluluğu yaşatan Malvina’ya sonsuz teşekkür ediyorum. Atalarım mübadele sonrası buralara göç ettiklerinde hep gavur diye dışlanmışlar. Buradan gidenlerinde oralarda dışlandıklarını öğrendim. Çok duygulandım” diyerek Sfiga’yı ilkini geçtiğimiz yıl düzenledikleri “Giritliler Şenliği-2011” e davet etti.


http://www.adaninsesi.com/haber_detay.asp?haberID=195